top of page
Sattumuksia ja mietteitä sävelsavotoilta

Suudelman kunniaksi

julkaistu 2.2.2021

 

Tyypillisin sävellystyön tilaaja on minun tapauksessani ollut pyöreitä vuosia täyttävä kuoro tai orkesteri, joka haluaa juhlakonserttiinsa kantaesityksen. Tällaiset toimeksiannot ovat tietenkin mitä ihanteellisimpia, kun tiedossa on, että kappaleen tilaaja tulee panemaan parastaan sekä konsertin puitteiden että esityksen laadun suhteen. Sävellyksiä on syntynyt myös julkisten tahojen tilaamana vaihteleviin tilanteisiin rakennusten avajaisista luontokeskuksen näyttelyyn. Minulla on tapana kehuskella myös sillä, että olen saanut sävellystilauksen CIA:lta. On toki pakko tarkentaa, että kyseessä on Kansainvälinen harmonikansoittajien liitto (Confederation Internationale des Accordeonistes), joka tilasi minulta kappaleen toiminnanjohtajansa Kimmo Mattilan 50-vuotispäiväksi. Minuuttimääräisesti eniten tilausmusiikkia lienen tehnyt näyttämöprojekteihin.

Suurimuotoiset kantaesityksen kehykset eivät kuitenkaan ole kaikki kaikessa. Yksityistilaisuuksiin liittyvät tilaukset ovat tuntuneet omalla tavallaan erityisen hyvältä. On rohkaisevaa ja mieltä lämmittävää, että yhä löytyy ihmisiä, jotka näkevät musiikissa arvoa niin paljon, että haluavat omistaa vaikkapa juhlivalle perheenjäsenelleen uuden kappaleen ja yllättävät hänet sen ensiesityksellä.

Viimeksi mainitun kaltaisista tapauksista todella miellyttävä esimerkki on pienen jousikvartettikappaleeni synty. Kari Koort järjesti vaimolleen Arjalle yllätysjuhlan, kun pariskunnan ensisuudelmasta oli tullut kuluneeksi 40 vuotta. Hän tilasi juhlapäivää varten minulta pikkukappaleen ja pyysi järjestämään jousikvartetin heille kotiin kappaletta esittämään. Lupasin myös toimittaa partituurin ensisivun kehystettäväksi.

Kirjoitin kvartetille romanttisen kolmeminuuttisen. Lahjan saajan etunimi tarjosi mahdollisuuden otsikolla leikkimiseen, ja sävellyksestä tuli Aria.

Tämänkin kappaleen kohdalla kävi ilokseni niin, että alunperin pienimuotoinen käyttö laajeni ajan myötä mukavasti. Konserttien lisäksi Aria on ollut muun muassa avaamassa Tampereen yliopiston lukukautta ja saattelemassa morsiuspareja avioliittoon. Laulunomaisen melodian tekstittäminenkin on käynyt mielessä, mutta odottaa yhä toimeen tarttumista.

bottom of page