top of page
Sattumuksia ja mietteitä sävelsavotoilta

Lohturuokaa ja puhdetöitä

julkaistu 26.2.2021

 

Koronan kynsiltä ei säästynyt meidänkään perheemme arki ja kukkaro. Itse kuulun niiden onnekkaiden muusikoiden joukkoon, joilla on kunnallinen vakityö, mutta vaimoni Minnan kohdalla viruksen vaikutukset työhön olivat ikävämpiä. Matkailuala on kulttuurin ohella koronakauden suurimpia kärsijöitä, ja Minnalle tämä merkitsi ensin lomautusta ja lopulta irtisanomista yhdessä Hammerfest Turistin muiden työntekiöiden kanssa. Taloudellisten vaikutusten lisäksi karanteenit ja matkustusrajoitukset ovat tuottaneet päänvaivaa monimutkaistaessaan kahteen maahan hajautuneen perheemme elämää.

 

On todettava, että Ruijassa paikalliset toimenpiteet epidemian aikana ovat tuntuneet hyvin kohdennetuilta ja järkiperäisiltä verrattuna vaikkapa Suomen vastaaviin. Tietenkin sijainti maailman laidalla on edesauttanut asiaa. Oma opetustyöni sai koronakurimuksessa jatkua muutamaa digiviikkoa lukuunottamatta suht normaalisti, ja konserttielämää pidettiin sentään jollain tavalla yllä menemättä täysin kohtuuttomiin rajoituksiin. Tuntuma esiintymiseen säilyi, ja vajaillakin yleisömäärillä konserttielämykset tuntuivat aidoilta.

Sävellystyöhön liittyen tuli ikävä pettymys, kun Suomen Työväen Musiikkiliiton 100-vuotisjuhlakonsertti jäi koronan vuoksi toteutumatta vuonna 2020. Minulta tilattu juhlasävellys kuorolle ja puhallinorkesterille odottaa edelleen kantaesitystään. Kenties Laulujen loimu soi viiveellä 101- tai 102-vuotisjuhlassa tulevana syksynä tai ensi vuonna.

Koronakaranteenit ja lisääntynyt kotosalla oleilu ovat toki tarjonneet myös mahdollisuuden puhdetöille nuottien parissa. Olen laatinut tarkistettuja versioita ja uusia sovituksia muutamista vanhoista sävellyksistäni. Tämän touhun sivuvaikutuksena tuli yksi palkintokin. Diginuottimyyntiä varten päivittämäni editio Acromania-kappaleesta osallistui SMP Pressin ja Edition Petersin kilpailuun, josta tuli ilokseni Runner-up -palkinto eli jaettu toinen sija.

 

Aivan uuttakin on syntynyt. Sellisti-baritoni Pekka Haahden ideoima ja hänelle räätälöity pieni laulusarja Kari Hotakaisen teksteihin oli innostava rupeama. Odotan innolla Pekan kantaesitystä myös siksi, että pääsen hänen jälkeensä itsekin laulamaan Matkalaulelmia.

Epidemian ensimmäisinä viikkoina kirjoitin myös laulun, jonka teksti aivan suoraan liittyy korona-ajan kokemuksiin. Uhkaavat uutiset ja maailmanlopun ilmapiiri alkoivat turruttaa, ja katsoin parhaaksi julistaa pienten ilojen lohtua hiilihydraattipitoisella pop-kappaleella. Eristysajan elämänmeno kuuluu myös tavassa, jolla toteutimme laulusta tallenteen Janne Hovin kanssa. Janne soitti Comfort Foodin piano-osuuden kotonaan Tuusulassa, ja minä lauloin raitani makuuhuoneessamme Hammerfestissa. Kotikutoisuuden voi ottaa koronakauden ajankuvana.

bottom of page