top of page
Sattumuksia ja mietteitä sävelsavotoilta

Euroviisutarjokas

julkaistu 29.10.2020

 

Seuraa tunnustus: Olen lähettänyt laulun tarjolle Suomen euroviisukarsintoihin.

Kun kappaleitani oli ilmestynyt kahdella Pentti Hietasen albumilla, levy-yhtiö EMI tarjosi mahdollisuuden kirjoittaa ja äänittää Pentille laulu vuoden 2002 euroviisujen esikarsintaan. Sävelsin ja sanoitin englanninkielisen pop-balladin, jossa ihmetellään naisen silmien mysteeriä. Demo tallennettiin ensiluokkaisten muusikoiden kanssa Finnvoxin studiolla ja lähetettiin Ylen esikarsintaraadille, joka oli Maria Guzenina.

Pentti lauloi totutun komeasti, ja olimme sitä mieltä, että kappalekin oli vallan mainio. Meiltä oli vain tainnut mennä ohi se, minkä sortin bileiksi euroviisut olivat 2000-luvulle tultaessa muuttuneet. Balladini tie tyssäsi jurytar Guzeninan seulaan. Se oli varmasti aivan oikein. Kisoihin päässyt Laura Voutilaisen Addicted To You upposi taatusti paremmin viisujen hardcore-fanistoon.

EMI ja Pentti olivat ilokseni sitä mieltä, että lauluni laitetaan joka tapauksessa Pentin tulevalle albumille. Teksti piti kuitenkin kääntää, levystä oli tulossa suomenkielinen. Käännöslyriikoiden väsääminen jäi viime tippaan. Lähetin suomenkielisen sanoituksen Pentille tekstiviestinä, kun hän oli jo studiossa. Siihen nähden lopputuloksesta tuli yllättävän kelvollinen. Halki taivaan soi radiokanavilla yhteensä yli tuhat kertaa, joten jonkinlaisen hitin määritelmät taisivat täyttyä.

Muutamaa vuotta myöhemmin halusin ikuistaa myös alkuperäisen englanninkielisen version There’s a Secret. Sen tallensimme tällä kertaa duettona Pentin kanssa Jussi Alangon Be-Pop -studiolla. Nyt ei ollut euroviisujen kolmen minuutin sääntö rajoitteena, joten mukaan saatiin myös Masa Orpanan tenorifonisoolo.

bottom of page