top of page
Sattumuksia ja mietteitä sävelsavotoilta

Kiva kappale

julkaistu 15.11.2020

 

Our Secret Melody on suuriin puitteisiin tekemäni pieni laulu, jonka näyttävin esitys ei sujunut aivan odotetulla tavalla.

Kansainvälinen nuorisokuorotapahtuma Sympaatti tilasi minulta laulun vuoden 2007 festivaalia varten. Uutta laulua tarvittiin tapahtuman loppukonserttiin, jossa  osallistujaryhmät ennen jäähyväisiä yhdistäisivät voimansa suurkuoroksi. Sävellyksen oli oltava riittävän tarttuva ja yksinkertainen, jotta esitys onnistuisi yhdellä  läpimenoharjoituksella. Kirjoitin pianosäestyksellisen  rauhallisesti keinuvan laulun yhteisiin muistoihin jääneestä «salaisesta sävelmästä».

Festivaalin päätöskonsertti järjestettiin Kallion kirkossa. Mukana olivat Suomen parhaat nuorisokuorot sekä huipputason kokoonpanoja muun muassa Australiasta ja Kanadasta. Yle radioi konsertin suorana. Tunsin itseni sangen etuoikeutetuksi saadessani oman pikku sävellykseni mukaan upeaan kokonaisuuteen.

Eikä siinä vielä kaikki. Minulle oli varattu paikka kirkonpenkissä konsertin toisen säveltäjävieraan vieressä. Hän oli Aulis Sallinen, joka oli aikanaan säveltänyt ensimmäisen Sympaatti-tapahtuman yhteiskappaleen. Sallinen osoittautui erittäin lämminhenkiseksi herrasmieheksi, jonka kanssa oli mitä miellyttävintä rupatella konserttia odotellessa.

Ennen konserttia sain kuulla, että pianisti, jonka oli tarkoitus säestää lauluni, oli viime tingassa joutunut kuumeisena vuoteenomaksi. Tsekkiläisen kuoron riveistä oli kuitenkin löytynyt paikkaaja, joka oli lupautunut hätiin lähes kylmiltään. Se oli urheaa, mutta valitettavasti nuori muusikonalku ei ollut ehtinyt perehtyä nuottiin kunnolla. Hän soitti säestyksen alusta loppuun rytmillisen väärinymmärryksen vallitessa. Monisatapäinen kuoro lauloi upealla soinnilla, mutta rytmisesti kokonaisuus oli kolmimuunteisten ja tasaisten kahdeksasosien kulmikas sekamelska. Se kuulosti kenties omintakeiselta, mutta ainakin omaan korvaani yksinomaan kömpelöllä tavalla.

Esityksen jälkeen nousin sovitusti penkistä ja kävin kukitettavana. Kumartamasta palatessani Ratsumiehen ja Punaisen viivan säveltäjä hymyili ystävällisesti ja sanoi: «Kiva kappale!» Hetki oli ikimuistoinen.

Muutamaa vuotta myöhemmin otin Our Secret Melodyn omaan soolorepertuaariini, ja sovitin laulusta hieman intiimimmän version:

bottom of page