top of page
Sattumuksia ja mietteitä sävelsavotoilta

Joululaulu ja Jounin profetia

julkaistu 7.11.2020

Vein sävellyksenopettajalleni Jouni Kaipaiselle aika ajoin katsottavaksi myös pienimuotoisia lauluja ja «käyttömusiikiksi» laskettavia sävellyksiä, joita tein varsinaisten opiskelutehtävien ohessa. Jouni oli aina kiinnostunut vilkaisemaan mitä oli syntynyt, vaikka kommentit olivatkin yleensä aika lyhyitä. «No hyvä kun sait tehtyä», hän saattoi lausahtaa, jos kyse oli tilauskappaleesta. Joskus nuottien katsominen tuotti pienen hymynhäivehymähdyksen, josta saattoi aistia, ettemme ilmeisesti olleet musiikinhistorian käännekohdan äärellä.

 

Jukka Lehtisen ja Vaskivuoren kamarikuoron tilauksesta säveltämäni ja sanoittamani joululaulu Hiljainen Gloria tuotti epätavallisen reaktion. Jounin kasvoilla oli suorastaan juhlallista tohkeisuutta, kun hän laulun läpi tapailtuaan lausui: «Mä ennustan tässä ja nyt, että tästä tulee ikivihreä.» Jouni kyllä ehdotti kertosäkeeseen yhtä pientä sointumuutosta. En suostunut.

Jounin tykästyminen lauluuni ei jäänyt vain puheen tasolle. Kun tenori Hannu Jurmu oli maininnut etsivänsä tulevalle joululevylleen uutta suomalaista musiikkia, Jouni suositteli hänelle Hiljaista Gloriaa. Orkestroin laulun, ja se päätyi Lohjan orkesterin kanssa tehdylle äänitteelle ja konserttikiertueelle. Kuoroversio alkoi samaan aikaan levitä kiitettävästi  SULASOL:in julkaiseman nuotin ansiosta.

 

Viime vuosina Hiljainen Gloria on ollut esitetyin sävellykseni. Levytetyinkin se on. Johanna Rusasen hieno versio vuodelta 2018 on tietojeni mukaan levytyksistä seitsemäs. Aika näyttää, missä määrin Jounin ennustus toteutuu. Joka tapauksessa profeetta itse edisti tässä tapauksessa aika tavalla profetiansa täyttymistä.

bottom of page