top of page
Sattumuksia ja mietteitä sävelsavotoilta

Joululaulu ja Jounin profetia

julkaistu päivitettynä 27.12.2023

Vein sävellyksenopettajalleni Jouni Kaipaiselle aika ajoin katsottavaksi myös pienimuotoisia lauluja ja «käyttömusiikiksi» laskettavia sävellyksiä, joita tein varsinaisten opiskelutehtävien ohessa. Jouni oli aina kiinnostunut vilkaisemaan mitä oli syntynyt, vaikka kommentit olivatkin yleensä aika lyhyitä. «No hyvä kun sait tehtyä», hän saattoi lausahtaa, jos kyse oli tilauskappaleesta. Joskus nuottien katsominen tuotti pienen hymynhäivehymähdyksen, josta saattoi aistia, ettemme ilmeisesti olleet musiikinhistorian käännekohdan äärellä.

 

Jukka Lehtisen ja Vaskivuoren kamarikuoron tilauksesta säveltämäni ja sanoittamani joululaulu Hiljainen Gloria tuotti epätavallisen reaktion. Jounin kasvoilla oli suorastaan juhlallista tohkeisuutta, kun hän laulun läpi tapailtuaan lausui: «Mä ennustan tässä ja nyt, että tästä tulee ikivihreä.» Jouni kyllä ehdotti kertosäkeeseen yhtä pientä sointumuutosta. En suostunut.

Jounin tykästyminen lauluuni ei jäänyt vain puheen tasolle. Kun tenori Hannu Jurmu oli maininnut etsivänsä tulevalle joululevylleen uutta suomalaista musiikkia, Jouni suositteli hänelle Hiljaista Gloriaa. Orkestroin laulun, ja se päätyi Lohjan orkesterin kanssa tehdylle äänitteelle ja konserttikiertueelle. Kuoroversio alkoi samaan aikaan levitä kiitettävästi  SULASOL:in julkaiseman nuotin ansiosta, ja useat klassiset laulajat ottivat laulun jouluohjelmistoihinsa. 

 

Viime vuosina Hiljainen Gloria on ollut esitetyin sävellykseni. Levytetyinkin se on. Ville Rusasen hieno versio vuodelta 2022 taitaa olla levytyksistä kymmenes. Kyseisestä taltioinnista Kare Eskola totesi Ylen Uudet levyt -ohjelmassa näin: "- - tunnelmallisin yllätys on Antti Nissilän Hiljainen Gloria. Suoraviivaisemmalla melodialla se löisi läpi iskelmäpuolella, mutta nyt sen rauhallinen koskettavuus jäänee taidelaulajien ja meidän kuulijoiden iloksi." 

 

Aika näyttää, missä määrin Jounin ennustus toteutuu. Joka tapauksessa profeetta itse edisti tässä tapauksessa aika tavalla profetiansa täyttymistä.

bottom of page