top of page
säveltäjä / baritoni / kapellimestari

Antti Nissilä

Antti2023

Photo: Minna Nissilä

Antti Nissilä (s. 1969) aloitti musiikkiopintonsa Valkeakosken musiikkiopistossa alttoviulu ja piano ensimmäisinä instrumentteinaan. Sävellysopinnot käynnistyivät yläasteiässä Kari Rydmanin johdolla ja jatkuivat Sibelius-Akatemian Nuoriso-osastolla Erkki Jokisen oppilaana. Nissilä valmistui 1996 Tampereen konservatoriosta musiikin teorian opettajaksi ja 1997 laulunopettajaksi. Hän jatkoi sävellysopintojaan opettajinaan Jouni Kaipainen ja Hannu Pohjannoro ja valmistui säveltäjäksi Pirkanmaan Ammattikorkeakoulusta (nyk. Tampereen Musikkiakatemia) vuonna 2008. Osana opintojaan hän suoritti myös orkesterinjohdon II-kurssin Tampereen konservatorissa.

Antti Nissilä on säveltänyt laajaa tyylikirjoa käyttäen musiikkia orkestereille (mm. tilausteos Ongang Tampere Filharmonialle), näyttämöteoksiin (kaksi kamarioopperaa,  musiikkinäytelmä Kotkan kaupunginteatterille), kuoroille, kamariyhtyeille ja laulutaiteilijoille. Erityisen laajaan käyttöön on levinnyt hänen puhallinorkesterimusiikkinsa, jota esittävät niin nuoriso- ja amatöörikokoonpanot kuin ammattiorkesteritkin. 

"Antti Nissilä joutui uudella Ongang-teoksellaan kovaan paikkaan kahden Sibeliuksen väliin, mutta lupaavasti hän tulikokeestaan selvisi.

   Nissilän välitön, rytmisesti mukaansa tempaava ja taidokkaasti orkestroitu musiikki tuo hakematta mieleen niin Stravinskyn, Bernsteinin kuin Jukka Linkolankin."

Harri Hautala, Aamulehti

"Som andhämtning mellan de manliga hjältarnas karga livsöden hade orkestern placerat ett uruppförande, Antti Nissiläs Ongang, ett beställningsverk. Det tio minuter långa stycket tog väl vara på orkesterns klangmöjligheter, allt från brutala slagverksattacker till smäktande stråksound.

   Tonspråket i Ongang var övervägande rytmmusikinfluerat men med förankring också i ett mer klassiskt idiom och med en förkärlek för melodiösa blåsarsolon. Nissilä, f. 1969, har studerat komposition för Erkki Jokinen och Jouni Kaipainen. Han visade en klar behärskning av orkesterapparaten och en icke oäven formkänsla."

Lena von Bonsdorff, Hufvudstadsbladet

"Pyhät seinät on muodoltaan pieni jännitysnäytelmä. Kiukutteleva majesteetti (Taina Piira) on paennut kansaa pyhäkköön. Paikalle saapuu varas, röyhkeä irtolainen (Antti Nissilä). Dramaattisen sopraanon ja luonteikkaan baritonin duetto on kaikin puolin herkullinen.  - -

   On ilo kuulla uutta, verbaalisesti sujuvaa oopperaa suomeksi."

Elisa af Hällström, Kotimaa

”Tiivistunnelmainen musiikki todentuntuisine teksteineen ei liene jättänyt montakaan kuulijaa kylmäksi.

   Jo kamarioopperan prologi imaisi kuulijan otteeseen, joka piti loppuun saakka. - - Se oli kaunis kooste menneisyydestä, välittämisestä, suloisista lapsuuden jouluista.

   Upeat laulajat, sopraano Sanna Heikkinen, bassobaritoni Jussi Merikanto ja baritoni Antti Nissilä ovat myös taitavia näyttelijöitä. Heidän nayttämötyöskentelynsä oli viimeiseen asti hiottua."

Kristiina Vuorela, Ylä-Karjala (Vieraat-oopperasta)

"[Ville Rusasen joululevyn] tunnelmallisin yllätys on Antti Nissilän Hiljainen Gloria. Suoraviivaisemmalla melodialla se löisi läpi iskelmäpuolella, mutta nyt sen rauhallinen koskettavuus jäänee taidelaulajien ja meidän kuuulijoiden iloksi."

Kare Eskola, Yle, Uudet levyt

Baritonilaulajana Antti Nissilä on esiintynyt solistitehtävissä Tampereen Oopperassa, Ilmajoen Musiikkijuhlilla ja muilla maakunnallisilla oopperanäyttämöillä sekä lukuisissa kirkkomusiikkiteoksissa, mm. Johannes-passion Jeesuksena. Hän johti Ilmajoen Musiikkijuhlien oopperakuoroa vuosina 2014-2017 ja valmensi kuoron Jaakko Kuusiston Elämälle-oopperan ja Tuomas Kantelisen Mannerheim-oopperan ensi-iltoihin sekä festivaalin juhlakonsertteihin. 

"Don Giovannin esittäjä Antti Nissilä ei edusta hurmuri- ja viettelijätyyppiä, vaan hahmo on pikemminkin viileä intellektuelli.

   Mikä mielenkiintoista, Nissilä on myös säveltäjä. Hänen baritoninsa karaktääri hieman vaihteli pitkin iltaa. Joskus se vaikutti korkealta lyyriseltä baritonilta, mutta toisaalta siitä saattoi irrota myös metallikasta voimaa."

 Hannu-Ilari Lampila, Helsingin Sanomat

"[Musiikki] oli riittävän vaativaa Vaasan kaupunginorkesterille sekä ilahduttavan hienosti esiintyneille Ilmajoen oopperakuorolle ja Ilmajoen oopperan lapsi- ja nuorisokuorolle."

        Helsingin Sanomat

 

"Suuret kuorojoukot lauloivat kauniisti"

Rondo

 

"Erityisen nautittavaa oli kuunnella Imajoella kuoroa. Siellä ei pihisty!"

                       Kotimaa

"Elämälle-ooppera on täysin uusi teos, jossa oopperakuoro loistaa."

                       Ilkka

Vuosina 2015-2021 Antti Nissilä työskenteli Hammerfestin kaupungin palveluksessa laulajana ja laulupedagogina sekä Hammerfest Musikforeningin ja Hammerfest Storbandin kapellimestarina. Syksyllä 2021 hän palasi Suomeen. Nykyisin hän johtaa tamperelaista puhallinorkesteri Mansettia, hämeenkyröläistä Puhallicaa ja Ikaalisten Nuoriso-orkesteria sekä toimii laulun ja sävellyksen tuntiopettajana Pirkanmaan musiikkiopistossa.

bottom of page