baritoni / säveltäjä

Antti Nissilä

Musiikinlajien välillä pendelöivä ja niiden ja välissä seikkaileva
Pohjois-Norjassa asuva suomalainen musiikintekijä.
profiilikuva.jpeg

Antti Nissilä (s. 1969) aloitti musiikkiopintonsa Valkeakosken musiikkiopistossa alttoviulu ja piano ensimmäisinä instrumentteinaan. Sävellysopinnot käynnistyivät yläasteiässä Kari Rydmanin johdolla ja jatkuivat Sibelius-Akatemian Nuoriso-osastolla Erkki Jokisen oppilaana. Antti Nissilä valmistui 1996 Tampereen konservatoriosta musiikin teorian opettajaksi ja 1997 laulunopettajaksi. Hän jatkoi sävellysopintojaan opettajinaan Jouni Kaipainen ja Hannu Pohjannoro ja valmistui säveltäjäksi Pirkanmaan Ammattikorkeakoulusta (nyk. Tampereen Musikkiakatemia) vuonna 2008.

Antti Nissilä on säveltänyt laajaa tyylikirjoa käyttäen musiikkia orkestereille (mm. Tampere Filharmonialle), näyttämöteoksiin (mm. kaksi kamarioopperaa,  musiikkinäytelmä Kotkan kaupunginteatterille), kuoroille, kamariyhtyeille ja laulutaiteilijoille. Erityisen laajaan käyttöön on levinnyt hänen puhallinorkesterimusiikkinsa, jota esittävät niin nuoriso- ja amatöörikokoonpanot kuin ammattiorkesteritkin.

Baritonilaulajana Antti Nissilä on esiintynyt solistitehtävissä Tampereen Oopperassa, Ilmajoen Musiikkijuhlilla ja muilla maakunnallisilla oopperanäyttämöillä sekä lukuisissa kirkkomusiikkiteoksissa, mm. Johannes-passion Jeesuksena. Hän johti Ilmajoen Musiikkijuhlien oopperakuoroa vuosina 2014-2017 ja valmensi kuoron Jaakko Kuusiston Elämälle-oopperan ja Tuomas Kantelisen Mannerheim-oopperan ensi-iltoihin sekä festivaalin juhlakonsertteihin.

Vuosina 2015-2021 Antti Nissilä työskenteli Hammerfestin kaupungin palveluksessa laulajana, laulupedagogina sekä orkesterin- ja kuoronjohtajana. Syksyllä 2021 hän palasi Suomeen, musiikin hahmotusaineiden opettajaksi Ylä-Satakunnan musiikkiopistoon.

Poimintoja muusikonuran varrelta:
2006
Tampere Filharmonian tilausteos Ongang saa kantaesityksensä. YLE 1 radioi konsertin.

"Som andhämtning mellan de manliga hjältarnas karga livsöden hade orkestern placerat ett uruppförande, Antti Nissiläs Ongang, ett beställningsverk. Det tio minuter långa stycket tog väl vara på orkesterns klangmöjligheter, allt från brutala slagverksattacker till smäktande stråksound.


Tonspråket i Ongang var övervägande rytmmusikinfluerat men med förankring också i ett mer klassiskt idiom och med en förkärlek för melodiösa blåsarsolon. Nissilä, f. 1969, har studerat komposition för Erkki Jokinen och Jouni Kaipainen. Han visade en klar behärskning av orkesterapparaten och en icke oäven formkänsla."

Lena von Bonsdorff, Hufvudstadsbladet

"Antti Nissilä joutui uudella Ongang-teoksellaan kovaan paikkaan kahden Sibeliuksen väliin, mutta lupaavasti hän tulikokeestaan selvisi.

Nissilän välitön, rytmisesti mukaansa tempaava ja taidokkaasti orkestroitu musiikki tuo hakematta mieleen niin Stravinskyn, Bernsteinin kuin Jukka Linkolankin."

Harri Hautala, Aamulehti

2008
Don Giovannin rooli PIRAMK:in tuotannossa. Muissa rooleissa mm. Jaakko Ryhänen ja Tuomas Katajala.

"Don Giovannin esittäjä Antti Nissilä ei edusta hurmuri- ja viettelijätyyppiä, vaan hahmo on pikemminkin viileä intellektuelli.

Mikä mielenkiintoista, Nissilä on myös säveltäjä. Hänen baritoninsa karaktääri hieman vaihteli pitkin iltaa. Joskus se vaikutti korkealta lyyriseltä baritonilta, mutta toisaalta siitä saattoi irrota myös metallikasta voimaa."

 Hannu-Ilari Lampila, Helsingin Sanomat

2011
Rooli Monostatoksena ja cover-tehtävä Kaitsijapappina Tampereen Oopperan Taikahuilu-produktiossa. Tampereen oopperasäätiön Grand Prix -stipendi ulkomaisia jatko-opintoja varten. Lauluopintojen täydennystä kamarilaulaja Oskar Hillebrandtin johdolla Wienissä.
2012
Omaan librettoon sävelletyn Pyhät seinät -kamarioopperan kantaesitys. Uusintaesitykset vuonna 2013 Sata-Häme Soi -juhlilla Ikaalisissa.

"Pyhät seinät on muodoltaan pieni jännitysnäytelmä. Kiukutteleva majesteetti (Taina Piira) on paennut kansaa pyhäkköön. Paikalle saapuu varas, röyhkeä irtolainen (Antti Nissilä). Dramaattisen sopraanon ja luonteikkaan baritonin duetto on kaikin puolin herkullinen.  - -

 Teos on itsensiivinen pieni sinfonia, jossa riitasointujen ohessa keskustelevat puhtaat intervallit. - - On ilo kuulla uutta, verbaalisesti sujuvaa oopperaa suomeksi."

Elisa af Hällström, Kotimaa

Rooli (L'imperial Comissario) Tampereen Oopperan Madama Butterflyssa. (Pääosassa Soile Isokoski.)
Flowers Preach voittaa ensimmäisen palkinnon SULASOL:n Nuorten kuoroliiton sävellyskilpailussa. Fair Day viululle ja puhallinorkesterille saa toisen palkinnon Suomen Puhallinorkesteriliiton sävellyskilpailussa.
2013
Nautilus sinfoniaorkesterille esitetään Pori Sinfoniettan ja Satasinfonia-orkesterin yhteisesityksenä.
2014-2017
Työ Ilmajoen Musiikkijuhlien oopperakuoron johtajana.

"Jaakko Kuusiston oma musiikki oli riittävän vaativaa Vaasan kaupunginorkesterille sekä ilahduttavan hienosti esiintyneille Ilmajoen oopperakuorolle ja Ilmajoen oopperan lapsi- ja nuorisokuorolle."

        Helsingin Sanomat

 

"Suuret kuorojoukot lauloivat kauniisti"

Rondo

 

"Erityisen nautittavaa oli kuunnella Imajoella kuoroa. Siellä ei pihisty!"

                       Kotimaa

"Elämälle-ooppera on täysin uusi teos, jossa oopperakuoro loistaa."

                       Ilkka

2015-2016
Omaan librettoon sävelletyn Vieraat-kamarioopperan esitykset Nurmeksen Joulumusiikissa. Kantaesityksessä myös yksi päärooleista.
”Tiivistunnelmainen musiikki todentuntuisine teksteineen ei liene jättänyt montakaan kuulijaa kylmäksi.
Jo kamarioopperan prologi imaisi kuulijan otteeseen, joka piti loppuun saakka. - - Se oli kaunis kooste menneisyydestä, välittämisestä, suloisista lapsuuden jouluista.
Upeat laulajat, sopraano Sanna Heikkinen, bassobaritoni Jussi Merikanto ja baritoni Antti Nissilä ovat myös taitavia näyttelijöitä. Heidän nayttämötyöskentelynsä oli viimeiseen asti hiottua."
Kristiina Vuorela, Ylä-Karjala